این درختان راه می روند! +عکس
|در مقاله ای که اخیرا در سایت بی بی سی منتشر شده به یک نوع درخت نخل اشاره شده که توانایی عجیبی برخلاف گیاهان دارد: توانایی راه رفتن! این درخت Socratea exorrhiza نام دارد که نخل رونده نیز به آن می گویند
عجیب این است که که دانشمندان هیچ توضیحی برای ریشه های منقار مانند این درخت ندارند. این درختان که بیشتر در جنگل های استوایی، مرکز و جنوب آمریکا پیدا می شوند، ریشه هایی بلند و قوی دارند که به سمت بیرون رشد می کنند و شبیه چند پا می شوند. خیلی طول نکشید تا مردم شروع به باور این کنند که این ها واقعا پا هستند و این درختان در جنگل حرکت می کنند.
داستان شگفت انگیز این درختان را راهنمایان جنگل های استوایی برای سالهاست که برای گردشگران تعریف می کنند و در بسیاری از کتاب ها و سایت ها نیز نوشته شده است. گفته می شود که درخت با رشد ریشه به جهتی که میخواهد برود از سایه به نور”حرکت” می کند و بعد ریشه های قدیمی کم کم در هوا میمیرند که به درخت اجازه می دهد تا به سمت ریشه های جدید حرکت کند. گفته می شود این فرآیند باید چند سال طول بکشد در حالی که یک گیاه شناس پیشنهاد می کند که این درخت در هر روز دو تا سه سانتی متر حرکت می کند.
ایده ی درختان رونده اولین بار توسط جان اچ بادلی (John H. Bodley) در سال 1980 مطرح شد که فکر می کرد این توانایی به درخت اجازه می دهد تا از نقطه ی جوانه زدن در صورت افتادن یک درخت دیگر بر روی نهال به نقطه ای دیگر حرکت کند. در این صورت درخت می تواند از موانعی که خطری عمده برای آن به حساب می آید دوری کند.
آقای جراردو آوالوس (Gerardo Avalos) مدیر مرکز مطالعات توسعه ی پایدار در آتناس (Atenas) کاستاریکا، یکی از برترین کارشناس های نخل های رونده در مقاله ای که با جزییات راجع به این نخل و ریشه اش در سال 2005 به چاپ رسانده مشاهده کرده که این درختان قادر به راه رفتن نیستد، چرا که ریشه های آنان حرکت نمی کند. چند ریشه در این طرف آن طرف درخت ممکن است که بمیرد ولی تنه ی درخت در همان نقطه می ماند.
آوالوس می گوید:” مقاله ی من ثابت می کند که نخل های رونده یک افسانه است، فکر اینکه یک نخل بتواند واقعا تغییرات نور را با حرکت در دل جنگل دنبال کند، یک افسانه است که راهنما های تورها دوست دارند به بازدیدکنندگان جنگل های استوایی بگویند”
این افسانه همچنین در دسامبر 2009 در مجله ی Skeptical Inquirer اینطور بیان شده:” با اینکه خیلی جالب بود اگر درختان در جنگل حرکت می کردند ولی این یک افسانه ی مطلق است.” این مقاله همچنین دو مطالعه ای که منجر به این نتیجه می شود هم آورده است.
محققان همچنان از نقش ریشه های منقار مانند مطمئن نیستند. بعضی پیشنهاد می کنند که ریشه های متعدد به درخت اجازه می دهد تا در مناطق باتلاقی ثابت بماند. همچنین این هم مطرح شده که ریشه ها به درخت اجازه می دهند تا بدون رشد در قطر تنه بلندتر شوند و به نور برسند، در نتیجه کمتر ریشه در زیر زمین رشد می کند. البته هیچ کدام از این تئوری ها تا به حال تایید نشده است. از آن مهم تر هیچ کس تا به حال ندیده این درختان حرکت کنند!