٩ نکته کلیدی برای راه اندازی فروشگاه آنلاین در این روز ها
ایجاد یک فروشگاه آنلاین به تنهایی نیازمند بودجه هنگفت نیست. اگر کسی برای راه اندازی تجارت آنلاین، می خواهد شما را زیر بار میلیون ها تومان ببرد، یک تیپای محترمانه به او بزنید. زیرا برنامه ریزی، استراتژی فروش، هدف گذاری، تحلیل آمار و ارقام موجود، نمایان شدن در موتورهای جستجوگر، متقاعد نمودن مشتریان جهت خرید و حفظ مشتریان بخش های مشکل این کار هستند و سرنوشت کسب و کارتان را رقم می زنند.
اکنون ٩ موردی را که باید برای راه اندازی فروشگاه آنلاین در نظر بگیریم بررسی می کنیم. البته هیچ کدام سریع و آسان نیستند، تجارت آنلاین موفق مانند سایر گونه های تجارت به کسب مهارت نیازمند است.
١- نرم افزار فروشگاه را با دقت انتخاب کنید
خودتان را از شر نرم افزارهایی که بر مبنای کدهای قدیمی و مبهم نوشته شده اند خلاص کنید. سیستمی محبوب انتخاب کنید که به خوبی حمایت و بروز رسانی می شود؛ در پس آن تیمی قدرتمند وجود دارد و در نتیجه فروشگاه هایی استاندارد و کارآمد ایجاد می کند. اگر می خواهید از هر گونه برخوردی با کدنویسی اجتناب کنید، عضویت در بازارچه های آنلاین مثل شاپیفای بهترین گزینه برای شروع یک تجارت آنلاین است.
با این وجود اگر قصد دارید کنترل کاملی بر وب سایتتان داشته باشید، نرم افزار وردپرس با یکی از محبوبترین پلاگین های تجارت الکترونیک خود، ووکامرس و همچنین راه کار متن باز اختصاصی برای تجارت الکترونیک اپن کارت، به کمکتان می آیند.
در هر دو مورد، گرچه مبنای سیستم رایگان است، اما لازم است هزینه ی قالب ها و قابلیت های اضافه را بپردازید و آموزش های لازم جهت تنظیمات و نحوه اتصال به درگاه پرداخت را کسب کنید.
٢- زمان را بهینه سازی کنید
حواستان باشد که صفحه ی وب سایتتان با سرعتی مناسب بارگذاری شود. زیرا کند بودن وب سایت شما به راحتی به از دست دادن مشتریانتان منجر خواهد شد. اگر از بازاچه های آنلاین استفاده می کنید، معمولا به چنین مشکلی برنخواهید خورد؛ چراکه این بازارچه ها توسط افراد متخصص و با تجربه طراحی شده اند. اگر فروشگاهتان را خودتان با استفاده از وردپرس یا سایر نرم افزارهای متن باز ایجاد کردید، بهینه سازی سرعت لود شدن وب سایتتان امری حیاتی است.
٣- اولین باشید
تا وقتی که محصول خاص خودتان را تولید نکنید، استفاده از فیدهای کالا شامل، شرح کالا و عکس های تهیه شده توسط تولید کننده، تنها شانستان است. فکر بدی است، نه؟ محصول شما تبدیل می شود به یکی از هزاران هزار محصول مشابهی که از آن تولید کننده خاص به فروش می رسد.
بازنویسی شرح کالا ها و گنجاندن اثری از خودتان در آن ها، حداقل کاری است که باید انجام شود. در ایده آل ترین حالت، شما می توانید با هنر و شیوه ی مختص به خود از محصولات عکسبرداری کنید.
۴- از رقابت قافل نشوید
رقابتی که درگیرش هستید تنها در حیطه ی تجارت الکترونیک نیست، بلکه در همه ی وب سایت ها و در همه ی زمینه هاست. واژه یا واژه های کلیدی مربوط به کسب و کار خود را جستجو کرده و نتایج را با وب سایتتان مقایسه کنید. اگر سایر سایت های مشابه با کار شما از رده خارج و دارای طراحی ضعیف بودند، تبریک! وب سایت شما شانس بالایی برای فروش در این صنف را خواهد داشت. اما همچنان در فکر پیشرفت باشید، زیرا همیشه ریسک ورود افرادی جدید با ایده هایی جدید و جلب توجه مشتریان بازار هدف شما وجود دارد.
حال اگر سایت های رقیب دارای طراحی جذاب و کارایی لازم باشند، بسنجید که چه برتری هایی دارید و چه چیزهای متفاوتی را پیشنهاد می دهید؛ با همه ی این ها آیا می توانید با آن ها رقابت کنید یا خیر.
۵- تنها فروش کافی نیست
مشتری احتمالی شما در زمان جستجوی کالای مورد نظر خود با حجم وسیعی از گزینه های مختلف مواجه می شود. کافی است تا کلمه مورد نظر را جستجو کند و … بووووووم! در کسری از ثانیه با ده ها نمونه از آن کالا مواجه شود. بر خلاف تصور اغلب افراد، تنها قیمت رقابتی یک فروشگاه آنلاین به فروش بیشتر منتهی نمی شود. وب سایت شما باید تبدیل به چیزی فراتر از یک فروشگاه آنلاین شود. چراکه رقابت بر مبنای قیمت حتی با استراتژی های خاص، به تنهایی به نتیجه مطلوب منجر نخواهد شد. خصوصا در سال های اخیر، شاهد رشد عددی فروشگاه های آنلاین در شاخه های مختلفی هستیم که اغلب با صرف بودجه ای محدود راه اندازی شده و دقیقا با همان سرعتی که پا به این عرصه نهاده اند، از چرخه رقابت خارج می شوند.
با این حال، هر از چندگاه خبرنامه ای دریافت می کنیم که حاکی از افتتاح یک فروشگاه آنلاین نو ظهور دیگر است ! و در اکثر این موارد، الگو برداری ناصحیح از سایت های مطرح داخلی نمود پیدا می کند.
فروشگاه های آنلاین معتبری همچون دیجیکالا و بامیلو به نقطه ای رسیده اند که می توانند با بالا بردن قیمتشان به عبارتی حق سرویس بگیرند؛ چراکه مشتری مداری خود را اثبات کرده و مشتریان وفادارشان در صورت نیاز در وحله ی اول به این فروشگاه ها رجوع می کنند.
حال، شما به عنوان یک فروشنده ی تازه کار، نه برندی دارید و نه توانایی کاهش هزینه ها و افزایش قابل توجه کیفیت جهت تبدیل شدن به یک برند مطرح. اما با بهره گیری از نقاط قوت منحصر به فرد خود و دانش و تجربه افراد متخصص در تجارت آنلاین می توانید چیزی ماوراء یک فروشگاه ساده عرضه کنید. در وبلاگ سایت، درباره ی موضوع های مربوط به کارتان مقالاتی باکیفیت بنویسید، محصولاتتان را به آن مقالات ربط دهید. دیگران را در دانش خود سهیم کرده و جزئی از جامعه ی فعالان آن صنعت، هنر و یا کار خاص شوید. تنها فروش کافی نیست.
۶- توجهی خاص به سئو داشته باشید
این کار برای وبلاگ نویس ها راحت تر است. آنها با سبک و سیاق مختص خود، صد ها کلمه در روز، محتوای ناب و بی مانند تولید می کنند و این خود کافی است تا به خوبی دیده شوند. اما در تجارت الکترونیک کار به این آسانی ها نیست. فروشگاه های آنلاین در قبال سئو بسیار آسیب پذیر هستند، به طوری که با تغییرات الگوریتم های گوگل در سال های اخیر، بسیاری از فروشگاه های آنلاین با سقوط بی سابقه آمار بازدید مواجه شدند. راهکار مطمئن برای رسیدن به نتایج مطلوب، بهره گیری دانش مشاورین و افراد متخصص در زمینه بهینه سازی وب سایت است.
٧- با منابع و داده هایی که از مشتریانتان می گیرید محتوای سایتتان را گسترش دهید
تنها بسنده کردن به چند عکس و شرح کوتاهی از کالا کافی نیست؛ در حالی که شما منبعی قدرتمند در اختیار دارید که احتمالاً دست نخورده مانده است، مشتریانتان!
اشتیاق مردم را برای به اشتراک گذاشتن نظرات و عکس هایشان در حین استفاده از کالا را نمی توانید دست کم بگیرید؛ به خصوص اگر ماهیانه برای بهترین عکس و متن ارسالی جوایزی تقدیم کنید!
بلک میلک کلوثینک، که از اعضای شاپیفای است، می تواند مثالی مناسب باشد. هر محصول آن برچسب مخصوص به خود را دارد. محصولات به خودی خود فوق العاده دیدنی هستند و شما را وسوسه می کنند که خودنمایی کنید. زمانی که خریداران عکسی را در اینستاگرام به اشتراک می گذارند و از برچسب مخصوص کالا استفاده می کنند، عکس در صفحه ی اینستاگرام این محصول نیز اضافه می شود. چرا خودتان را محدود به یک عکس از کالایتان می کنید، زمانی که می توانید ده ها و یا صد ها عکس داشته باشید؟
٨-یک خبرنامه ایجاد کنید
خبرنامه ها سلاح های سری تجارت الکترونیک هستند. آن ها نوعی ابزار مشتری مداری اند که مشتریان وفادار را اسیر خود می کنند. زمانی که چیزی را می فروشید، خریدار را برای ثبت نام و دریافت خبرنامه، تنها با زدن یک تیک ساده، برانگیزید. به علاوه از وجود فضایی واضح و مناسب جهت ثبت نام در صفحه ی اصلی و یا نوار کناری وب سایت، مطمئن شوید. اگر نرم افزار فروشگاهتان اجازه داد، کوپن تشویقی تخفیف کوچکی را برای اولین سفارش در نظر بگیرید. جواب می دهد!
فرستادن یک یادآور و درخواست انتقاد و پیشنهاد و یا درخواست ارسال یک عکس، یک هفته پس از خرید، شیوه ای مؤثر در حفظ مشتری است. ایی بی و آمازون هر دو این کار را انجام می دهند.
٩- در شبکه های اجتماعی حضور داشته باشید
ممکن است تا حدی به نظر کلیشه ای برسد اما این روزها همه نه تنها خودشان بلکه حیوانات خانگی شان هم فیس بوک و اینستاگرام دارند. پس بهتر است فروشگاه شما هم داشته باشد. این شیوه ای دیگر از بازاریابی مستقیم است که بهتر است از آن بهره ببرید و از طریق آن با مشتریانتان تعامل داشته باشید؛ سؤالاتشان را در فضایی باز و عمومی پاسخ دهید و پیشنهاد تخفیف بدهید.
همچنین می توانید بهترین محصولاتتان را در پینترست، که به تازگی نقش زیادی در فروش دارد، به نمایش بگذارید. نیازی به بازگو کردن نیست که در این برحه ی زمانی وجود تعدادی لینک شبکه های اجتماعی در هر سایتی ضروری است.
شکی نیست که شروع یک فروش آنلاین مشکل تر از همیشه شده است، امیدوارم نکات اشاره شده در این مقاله، شما را در این راه یاری دهد.